CONSULTATIE » TERRASPLANKEN » Duurzaamheid

Duurzaamheid van een houten terras

Schimmels en schimmels zullen het hout na verloop van tijd aantasten. De duurzaamheidsklassen of weerstandsklassen volgens de DIN-norm geven de weerstand van verschillende houtsoorten tegen schimmelaantasting aan. Tropische houtsoorten hebben buiten doorgaans een aanzienlijk hogere duurzaamheid dan Europese houtsoorten.

De weerstandsklasse geeft een overzicht

Waar een hout in weerstandsklasse 1 zoals Cumaru een levensduur heeft van meer dan 25 jaar volgens de DIN-norm, kan hout met een lage weerstand, zoals douglas, al na vijf jaar worden aangetast door schimmels. Alle vlonder hout Betterwood de hoogste weerstandsklasse behalen. Een overzicht van de weerstandsklasse van het bekendste vlonderhout vindt u in onze Houten Lexicon.

Kiefer

Douglasie

lariks

Bangkirai

Jatoba

Garapa

Teakhout

Cumaru

5 jaar

10 jaar

15 jaar

20 jaar

25 jaar

30 jaar

De constructieve houtbescherming

Naast de natuurlijke duurzaamheid van een hout, bepalen andere externe factoren de duurzaamheid van het hout. De DIN-norm moet daarom alleen worden opgevat als een richtlijn en niet als een garantie. De duurzaamheid wordt onder andere beïnvloed door de luchtvochtigheid en de constructieve houtbescherming. Op schaduwrijke plaatsen waar het hout constant aan vocht wordt blootgesteld, is de duurzaamheid minder in vergelijking met een zonnige, eerder droge omgeving. Daarnaast moet het terras goed geventileerd zijn en mag het hout niet constant onder water staan. Een terras met een lichte helling zorgt voor een langere levensduur.

Houtverzorging voor een langere levensduur

Daarnaast is de duurzaamheid van een houten terras met houtverzorgingsproducten verlengd worden. Impregneren beschermt tegen rot, blauwvlek en algen. Decking oil en front edge wax voorkomen barsten. En jaarlijkse reiniging verwijdert algen en bladeren.

Onderhoud houten terras

Onze vlonderplanken

ab 6,75 

plus. Verstuur

ab 9,40 

plus. Verstuur

ab 11,85 

plus. Verstuur

ab 10,60 

plus. Verstuur

ab 13,05 

plus. Verstuur