Houtlexicon Houtsoorten

Douglasie

[dubbel glas]; [Pseudotsuga menziesii]; Handelsnamen Douglas spar, Douglas spar, Rode spar, Gele spar

douglas-wood woordenboek
Oorsprong

Westkust Noord-Amerika, recente aanplant in Europa

bulkdichtheid

0,5 g / cm³

duurzaamheidsklasse

3-4

radiale krimp

0,4%

Tangentiële krimp

1,2%

hout kleur

roze tot lichtgeel

houtstructuur

Naaldhout met rechte nerf

Gebruik

Deur- en raamconstructie, terrashout

Douglasspar is van oorsprong een Noord-Amerikaanse houtsoort. De "Douglasspar", die tegenwoordig populair is in de Duitse terrasbouw, komt meestal uit jongere bossen in Europa en is meestal veel jonger met een bijbehorende lagere duurzaamheid.

Het heeft zich bewezen als goedkope vlonderplank en dus als alternatief voor vuren- en larikshout. Douglasspar komt overeen met duurzaamheidsklasse 3-4 (weinig duurzaam tot matig duurzaam) en heeft een verhoogde neiging tot ontharsen.

Douglasspar uit Europa en Noord-Amerika

Amerikaanse Douglasspar en Europese Douglasspar verschillen aanzienlijk in leeftijd, technische kenmerken en kwaliteit. In Europa hebben de bossen van binnenlandse nieuwe aanplant zich gevestigd. Met zijn relatief lage prijs concurreert de Europese Douglas-spar met de inheemse naaldhoutsoorten spar en lariks.

Douglasspar als vlonderhout

Terrasplanken gemaakt van Douglas spar hebben een sterke neiging tot ontharsing. Als het om kwaliteit gaat, moet er worden gelet op kwaliteit zonder knopen, aangezien douglas ook de knopen verliest die in de loop van de tijd zijn samengegroeid, wat kan leiden tot knoestgaten op het houten terras.

Bronnen: GD hout, Wikipedia

 

[wd_asp id = 1]