Houtlexicon Houtsoorten

eucalyptus

[Eucalyptus]; [E camadulensis, E. grandis, enz.]; Handelsnamen Eucalyptus, Red Gum, Blue gum, Tasmania Oak

Woordenboek van eucalyptushout

Oorsprong

Australië, nieuwe aanplant wereldwijd

bulkdichtheid

0,48 - 1,06 g/cc

duurzaamheidsklasse

2-4

radiale krimp

4,1%

Tangentiële krimp

8,7%

hout kleur

rozebruin tot donkerrood

houtstructuur

grofporige, gedraaide groei

Gebruik

Parket, ramen, deels vlonders en tuinmeubelen

Eucalyptus is geen boomsoort, maar een geslacht met tal van verschillende soorten. Deze houtsoorten hebben soms heel verschillende technische en optische eigenschappen. Niet elke houtsoort van het geslacht eucalyptus is geschikt voor terrasbouw buiten. Omdat je weerstandsklasse kan variëren van minder permanent (klasse 4) tot permanent (klasse 2). Het is daarom bijzonder belangrijk bij het kopen van eucalyptushout om de exacte botanische naam te achterhalen. Alleen de duurzame en harde eigenschappen zoals eucalyptus camadulensis, ook wel rode gom genoemd, komen in aanmerking als vlonderhout.

Eucalyptus – de wereldspeler

Eucalyptus groeide oorspronkelijk alleen in Australië, Nieuw-Guinea en Tasmanië. Omdat de talrijke soorten van het geslacht Eucalyptus zich zeer goed kunnen aanpassen aan verschillende klimaatzones en locaties en bovendien bijzonder snel groeien, is eucalyptus tegenwoordig de meest gecultiveerde plantageboom ter wereld. De boomplantages beslaan 18,3 miljoen hectare gecultiveerd land, voornamelijk in India, Brazilië, China en Afrika.

verschillen in kwaliteit

De verschillende groeigebieden resulteren in verschillende kwaliteiten eucalyptushout. In Duitsland zijn de lichte soorten Eucalyptus Grandis en Eucalyptus Globus, evenals de zware soorten Eucalyptus Camadulensis, in de handel verkrijgbaar.

De diversiteit aan soorten en de daarbij behorende verschillende technische eigenschappen maken dat eerst de exacte botanische naam van eucalyptus buitenshuis moet worden gecontroleerd. De rode gom (bot. E. camadulensis) die als vlonderhout wordt gebruikt, behaalt duurzaamheidsklasse 2, is lichtrood tot wijnrood van kleur, heeft middelgrote poriën en heeft een uitgesproken in elkaar grijpende nerf waardoor het hout matig vatbaar is voor kromtrekken en splinters .

Bronnen: GD hout, Wikipedia

[wd_asp id = 1]