Houtlexicon Houtsoorten

Garapa

[Ga ra pa]; [Apuleia leiocarpa]; Handelsnamen Garapa, Garajuba, Amarelinho

Oorsprong

Brazilië, Argentinië, Paraguay, Bolivia, Peru, Colombia, Venezuela

bulkdichtheid

0,8 g / cm³

duurzaamheidsklasse

1-2

radiale krimp

0,23%

Tangentiële krimp

0,41%

hout kleur

geelbruin, verdonkerd tot notenbruin

houtstructuur

Homogeen hardhout met glanzende strepen

Gebruik

vlonder hout

Garapa is een van de weinige houtsoorten met een lichte en warme kleur gecombineerd met een hoge natuurlijke duurzaamheid en mechanische sterkte. Het gebruik van het hout, dat niet in grote hoeveelheden beschikbaar is, is tot nu toe grotendeels beperkt tot Latijns-Amerika. De export van halffabrikaten en eindproducten is pas enkele jaren geleden begonnen, voornamelijk in de vorm van vlonders en houten tegels. De uitzonderlijke hardheid en duurzaamheid maken Garapa tot een zeer slijtvast vlonderhout.

Garapa - Het lichte tropische hout

Garapa is een exoot onder de exoten. Tropische houtsoorten met een hoge duurzaamheid zijn in de regel alleen in donkere roodbruine tot bruine kleuren op de markt verkrijgbaar. Garapa is hier een uitzondering met zijn amandeltint die in de zon verdonkert tot een lichte hazelaar.

Garapa als vlonderplanken

Garapa-terrasplanken overtuigen vooral door hun zeer homogene structuur. De glanzende strepen komen bijzonder goed naar voren op een glad geschaafd oppervlak. De praktisch knoopvrije planken hebben een zeer goede duurzaamheid. De uitzonderlijke hardheid van Garapa-hout maakt het een zeer duurzaam materiaal voor gebruik buitenshuis.

De Garapa-bomen kunnen zeer groot worden en een groeihoogte bereiken tot 50 meter en stamdiameters van 60 tot 120 centimeter. De stammen hebben een rechte, cilindrische groeiwijze. De knoopvrije lengtes zijn 15 tot 25m en zijn daarom zeer geschikt voor de knooploze terrasbouw.

Bronnen: Wikipedia, Tropix

[wd_asp id = 1]